Lale Bahçeleri

0 33

İlkbaharda bahçelerinizin mükemmel bir şekilde ortaya çıkmasını sağlamak için lalelerin tam olarak nasıl ve ne zaman ekileceği hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?

Lalelerin ekimi kolaydır, kış ayları boyunca yeraltında kendilerine bakarlar ve ilkbaharda ortaya çıkarak bahçenize ruh halinizi canlandıran bir renk patlaması ve şıklık katarlar. Yavaş yavaş olgunlaştıkça vazoda daha da güzel görünen özgün ve karakteristik kesme çiçekler de yaparlar (ortalama bir dükkandan satın aldığınız demetten tamamen üstündürler).

Laleler nasıl yetiştirilir     Laleler ne zaman ekilmeli

Lale soğanlarınızı havalar soğuyana kadar dikmeyin. Ekim ortasına kadar bekleyin ve Kasım boyunca ve Aralık başına kadar dikin. Toprağın kolayca zarar görebileceği ıslak veya donlu günlerden kaçının.

Laleler ne kadar derine dikilmeli

Laleler genellikle 10-15 cm derinliğe dikilmelidir. Botanik lalelerin küçük soğanlarını birbirine daha yakın yerleştirerek 8 cm aralıklarla dikin.

Lale dikimi – adım adım ilerliyoruz ?

Eğer soğanları hemen dikemiyorsanız serin ve kuru bir yerde saklayın.   Günün en azından bir kısmında güneş alan bir yer seçin, ne kadar güneşli olursa o kadar iyidir.

Suyla tıkanmış ya da çok killi topraklara dikim yapmaktan kaçının. Besin açısından zengin, nemli ancak serbest drenajlı bir toprak kullanmaya özen gösterin çünkü ilk yıl laleleri gerçekten o kadar dayanıklı değildirler.  Laleler kuvvetli rüzgardan korunurlarsa daha uzun ömürlü olurlar.

Etrafta başka hangi bitkilerin olduğuna dikkat edin, Nisan ve Mayıs aylarında nasıl görünecekler? (Bu renk seçiminizi etkileyebilir).

Mevcut bitkilerin arasına dikim yapıyorsanız, ilkbaharda ne kadar yer kaplayacaklarını da düşünün. Bu, ekim yaptığınız sonbahardan oldukça farklı olabilir.

Laleleri dikeceğiniz toprağın üzerine yerleştirin, ardından her biri için soğanın en az iki katı uzunluğunda bir çukur kazın.

Ampullerin dokunulduğunda sağlam ve hasarsız olduğunu kontrol edin, ardından sivri uçlarını yukarı gelecek şekilde dikin.

Üzerlerini tekrar toprakla örtün. Kuru bir dönemle karşılaşırsanız alanı bir sulama kabı veya bir hortum ile sulayın.

Lalelerin büyümesi ne kadar sürer?

Laleler sonbaharın sonlarında ekilir ve çeşidine bağlı olarak bir sonraki ilkbaharda Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar. Bazı ‘çok yıllık’ laleler yıllarca güvenilir bir şekilde çiçek açar, ancak çoğu için en iyisi, ilkbaharda iyi bir çiçek gösterisi sağlamak için bir sezon sonra onları eklemek veya değiştirmektir. Önce taze yeşil yapraklar ortaya çıkar, ardından gövde uzar ve son olarak açtıklarında çiçeğin harika rengi tamamen ortaya çıkar.

Saksıda lale nasıl yetiştirilir

İki ya da üç farklı renk ekiyorsanız, bunların sırayla mı yoksa aynı anda mı çiçek açmasını istediğinizi düşünün. Çoğu erken mevsim lalesi Nisan başında çiçek açar ve daha sonraki çeşitler Nisan boyunca ve Mayıs’a kadar devam eder. Çiçekler, hava durumuna bağlı olarak 10-14 gün boyunca en iyi durumdadır. Çiçekli gövdelerin nihai yüksekliğinden memnun olup olmadığınızı kontrol edin. Soğanların boyutlarına bakın ve saksınıza kaç tane sığdırabileceğinizi düşünün. Kabınızın tabanında drenaj olduğundan emin olun. Ardından kırık çömlek parçaları ya da benzeri bir şey yerleştirin.

Lale bakımı

  1. Toprak: Laleler iyi drene edilmiş, nemli ve besleyici bir toprakta iyi büyürler. Toprağı hazırlamak için, bahçenize 5-7 cm kalınlığında organik malç ekleyin.
  2. Sulama: Lalelerin düzenli sulama ihtiyacı vardır. Bahar ve yaz aylarında, bitkilerinize haftada en az bir kez bol miktarda su verin. Ancak, suyun birikmesini önlemek için aşırı sulama yapmaktan kaçının.
  3. Gübreleme: Laleler düzenli olarak gübrelenmelidir. Baharın başlarında, bitkilerinizin etrafına azotlu bir gübre ekleyin. Bu, bitkilerinizin hızlı büyümesine yardımcı olacaktır. Daha sonra, bitkilerinizin çiçeklerinin oluşumu için fosforlu bir gübre kullanın.
  4. Yaprakları Temizleme: Lale yaprakları toprakta geliştiği için, topraktaki kir ve toz yapraklar üzerinde birikebilir. Bu nedenle, yaprakları düzenli olarak temizleyin. Bu, bitkilerin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
  5. Hasat: Lalelerinizi doğru zamanda hasat etmek çok önemlidir. Laleleriniz tamamen açıp, çiçeklerini tam olarak gösterdiklerinde hasat etmelisiniz. Ayrıca, bitkilerinizin sağlığı için, çiçeklerini keserken yapraklarına dokunmamaya özen gösterin.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.