Yapı Taşlarının Kullanım Alanları

0 164

Doğal taştan elde edilen ürünler uygarlığın başlangıcından beri insanlar tarafında kullanılmaktadır.

Bilinen en eski antik şehir olan ve yaklaşık sekiz bin yıl önce kurulmuş olduğu sanıla Jericho taştan inşa edilmiştir. Bugün ayakta kalan en büyük tarihi yapıtlar taştan yapılmıştı Eski insanlar tanrılarını taş ile somutlaştırılmıştır, tapınaklarını yıllarca süren uğraşlar sonucu binlerce mil uzaklardan getirdikleri taşlar ile inşa etmişlerdir. Doğal taşların yıllara meyda okuyan direnci sayesinde bu yapılar harabe biçimde de olsa kültürel birikimlerini bugüne kada aktarabilmişlerdir.

Gelişmiş ülkelerin büyük kentlerinde insanları doğaya yaklaştırmak ve suni malzemeler daha az kullanmak eğilimi hakim olması nedeni ile bu kentlerde yapılan park, bahçe ve çevre düzenlemelerinde granit küp taşlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Esas olarak 4-6 cm boyutunda küp taşlar yaya trafiğin yoğun olduğu yerlerde, 6-8 cm boyutundaki küp taşları ise yaya ve ara trafiğinin karışık olduğu yerlerde kulanılır. 6-10 cm ve 10-12 cm boyutlu taşlar ise 4-6 cm boyutundaki taşların kullanım alanlarında uygulandığı gibi aşırı yüklere ve asidik ortam dayanıklılık gerektiren endüstri ortamlarında da kullanılmaktadır.

Düzensiz şekillerdeki paledyen parkeler meydanların kaplanmasında, avlu ve bahç girişlerinde ve bahçe yollarında, gezinti yerlerinde ve teraslarda kullanılmaktadır. İnce uzun tuğla tipi parkeler ise yan yana ve açılı olarak döşenerek eğimi yüksek olan yerlerde ve garaj girişlerinde kullanılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.