Granitin Kullanım Alanları

0 186

Granit, piyasada kırma taş (mıcır) ve blok taş olmak üzere iki şekilde tüketilmektedir. Kınılmış granit başlıca beton harcı için kum şeklinde, yol yapımında ve tren yolu balasti olarak kullanılmaktadır. Az miktarda kuyu çakıllamalarında, filtrasyon tabakalarının hazırlanmasında, dalga kıranlarda, baraj dolu savaklarında ve benzeri yapılarda kullanılır.

Blok taş olarak çıkartılan granitler önem sırasına göre; -anit, abide ve mezar taşlarının yapımında, -binalarda temel blokları,sütun ve basamak taşları olarak, -yollarda kaldırım ve döşeme taşları olarak kullanılırlar.

Granitin ana kullanım alanı da dekoratif taşlara ihtiyaç duyulan inşaat sektörüdür. Binaların içinde; yer döşemesi ve duvar kaplamasında, basamaklarda , sütunlarda, şöminelerde, mutfak ve banyolarda, binaların dışında ise, dış cephe kaplamasında kullanılmaktadır. Ayrıca dış zeminlerde parke olarak kullanıldığı gibi bir çok eşya yapımında ve mezar taşlarında da kullanılmaktadır.

Hijyenik koşulların gerekli olduğu umuma açık ortamlarda ve/veya üretim tesislerinde granit kullanımı artmaktadır. Granit kırıkları ise mozayik olarak veya suni mermer yapımında kullanılarak değerlendirilmektedir. Granit özellikle hem desen (dekorasyon) hem de dayanıklılık açısından titizlik gerektiren işlerde kullanılmaktadır. Parke taşları esas olarak işlevsellik ve estetik kaygıların göz önüne alındığı durumlarda kullanım alanı bulabilmektedir. Parke olarak kullanılan taşlar, zar taşları, fayans tipi parke ve paledyen olarak sınıflandırılabilir, Parke taşları çoğunlukla yaya trafiğinin olduğu yerlerde ve yürüme alanlarında yer kaplaması olarak kullanıldığı için granit, andezit, bazalt, trakit, riyolit gibi sert ve silisli taşlardan yapılmaktadır. Kimyasal maddelere karşı dayanıklı olması nedeniyle fabrika, atölye ve benzeri yerlerde taban ve duvar kaplaması olarak kullanılmaktadır. Yine parke taşları doğal zayıflık düzlemlerinden darbe yoluyla kırılarak pürüzlü bir yüzey oluşturdukları için kaygan olmaması gereken zeminlerde tercih edilmektedir. Ayrıca değişik veya aynı renkli parke taşları bir araya getirilerek dekoratif cephe kaplaması olarak kullanırlar. Parke taşları kullanımı oldukça eskiye dayanır. Üretimin kolay ve basit olması nedeniyle eski çağlarda çekiç, murç ve benzeri aletler kulanılarak insan gücü ile bol miktarda üretilmiş ve kullanılmıştır. Bu nedenle bugün eski yapıların restorasyon çalışmalarında parke taşları vazgeçilmez malzemedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.