Mermerin Özellikleri

0 165

Mermerlerde en önemli özellikler, renk, desen, doku, sertlik, parlatma, cilaya karşı duyarlılık ve blok elde edebilme oranıdır. Mermerler geniş bir renk aralığı gösterirler. Saf mermer parlak beyaz renktedir. Gri ve siyah renk grafit ve diğer karbonlu bileşiklerden, yeşil renk klorit ve diğer silikat minerallerinden, pembe ve kırmızı renkler hematit ve mangan bileşiklerinden, sarı ve krem tonları limonitten ileri gelir. Mermerlerin rengi bütün yatakta monoton ve aynı tonda dağılmış olabileceği gibi benekli veya damarlı halde de olabilir. Kullanma alanlarına göre desenli veya tekdüze renkli mermerler tercih edilir. Özellikle simetrik görünümlü desenler oluşturan, düzenli ince damarlı ve boyuna kesilmiş ağaç gövdesine benzeyen mermerler daha pahalıdır. Renkteki homojenlik aranılan bir özellik olduğu için ocaklarda belli yatakları izlemek konusunda daha dikkatli olmak gerekmektedir.

Çoğu mermerler kalsitten oluştukları için dokuları, kristal yönlenmeleri ve gözeneklilik özellikleri ile belirlenir. Çoğu mermerlerde kristallerin dağılımı genellikle düzensiz, iç içe geçmiş ve aralıkları oldukça küçüktür. Kristal boyu küçüldükçe parlatma ve cila kabul etme özelliği artar. Ancak sparitik ve mikritik kireçtaşlarının bu özellikleri oldukça zayıftır. Bu nedenle tane boyunun belirli aralıkta olması gerekir. Çok ince kristalli olanlar iyi parlatılamaz. Çok iri kristalli mermerler ise gerek işletme gerekse kullanım sırasında daha az dayanıklıdırlar. Çoğu mermerlerin kristalleri dağınık yönlenme gösterirler. Ancak bazılarında kristal eksenleri aynı doğrultuda olacak şekilde dizilim gösterirler. Bu tür mermerler daha kolay parlatılır ve ışığı daha iyi yansıtırlar.

Mohs ölçeğinde kalsitin sertliği 3.0, dolomitin 3.5-4 arasındadır. Bu nedenle mermer orta sertliktedir. Saf kalsit mermerleri döşeme ve basamaklarda kullanıldığında hızlı aşınmaya eğilimlidirler. Bileşimlerinde yeterli miktarda kuvars ve silikat mineralleri olanların dayanıklılığı daha fazladır. Sert mermerlerin ocaktan çıkarılması, kesilmesi ve parlatılması daha zor ve maliyeti daha yüksektir. Sertliği düşük mermerler ise, aşınmaya karşı daha az dayanıklı olduklarından deformasyonları daha kolaydır. Bu nedenle, mermerlerde aşınan sertlik derecesi kullanım alanlarına göre değişmektedir. Mermerlerde gözeneklilik oldukça düşüktür ve % 0.0002 ile % 0.5 arasında değişir. Gözeneklerin fazla ve birbirleriyle irtibatlı olması bünyesine su girmesine ve donma-çözülme ile mikro çatlakların ortaya çıkmasına neden olduğu için istenmeyen bir özelliktir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.