Almanya Yeni Göç Yasası ile 17 Milyon İşçi Alacak

0 227

Avrupa Birliği dışından vasıflı işçilerin Almanya’ya gelişini kolaylaştıracak yeni göç yasasının kasım ayından itibaren kademeli olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.Alman hükümeti geçtiğimiz temmuz ayında yasaya nihai onayı vermişti. Yeni “nitelikli iş gücü göçünü geliştirme yasası” Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamada uygulamaya konulacak.

Yeni yasa niteklikli yabancı işçileri ülkeye çekmeyi ve ülkedeki iş gücü açığıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Almanya’da personel açığı en çok hangi sektörleri etkiliyor?

Almanya özellikle vasıflı zanaatkârlar, elektrik mühendisleri, bilişim uzmanları, bakıcılar, hemşireler, gastronomi ve konaklama uzmanları arıyor.

IFO’nun yaptığı bir ankete göre hizmet sektörü, özellikle de konaklama ve etkinlik sektörü işçi sıkıntısından en çok etkilenen sektör.

Bu sektörü depolama ve saklama, hizmet sağlayıcılar ve imalat -özellikle gıda, bilgi işlem ekipmanları, makine ve metal imalat sektörleri- takip ediyor. Birçok perakende işletmesi, inşaat şirketi ve toptancı da personel açığı olduğunu bildiriyor.

Alman haber kanalı DW’ye göre, ilgili iş deneyimine sahip bilgi teknolojileri uzmanları, üniversite diplomasına sahip olmasalar bile AB mavi kartlarını alabilecekler.

Hükümetin internet sitesinde listelenen, diğer talep gören meslekler arasında doktorlar ve bilim insanları yer alıyor. Daha önce de metalürji işçileri ve inşaatçılarda eksiklik olduğu bildirilmişti.

Vasıflı işçi açığının en düşük olduğu sektörler ise ilaç ve kimya sektörleri. Otomotiv ve makine mühendisliği sektörleri de diğer sektörlere göre daha az sıkıntı çekiyor.

Kaynak: Euronews

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.