Salgın Mermer Sektörünü de Vurdu

0 20

Yaşanan pandemi sonrası Çin mermer doğaltaş blok talebinde azalma yaşanınca yerli üreticilerin işleri bozuldu. Özellikle Denizli, Burdur ve Isparta gibi mermer ocaklarının merkezi sayılan illerde birçok üretici salgın nedeniyle yaşanan talep sıkıntısı yüzünden zor günler geçirmekte. Corona virüsü salgını yüzünde dünyanın en büyük doğaltaş fuarlarından biri olan İzmir Doğaltaş Fuarı ertelendi.
Çin’in Wuhan kentinde başlayan Covid-19 virüsü salgını, blok mermer ihracatının büyük bölümünü bu ülkeye yapan Denizli, Burdur ve Isparta’daki mermer ocaklarını zor duruma soktu. Çin’deki mermer doğaltaşüreticilerin pandemi sebebiyle üretim kapasitelerini 4 te 1 oranında azaltmaları ve Türkiye’den blok mermer hammadde alımını durdurmaları doğaltaş sektöründe yüzlerce kişinin bir dönem için işsiz kalmasına sebep oldu.
SİPARİŞ YOK, OCAKLAR KAPANDI
Isparta ve Burdur’daki mermer ocaklarının yüzde 80’inde çalışmaların tamamen durduğu kalan firmaların ise kapasite düşürdüğü kaydedildi. Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz, Denizli’de mermer ocaklarının büyük bölümünün kapasite düşürdüğünü, iç piyasaya ve Çin dışındaki pazarlara ürün gönderen firmaların üretime devam ettiklerini kaydetti. Denizli’de üreticilerin bir kısmının stok amaçlı faaliyetlerini sürdürdüğü ve ekonomik sıkıntılara direnmeye çalıştığı belirtiliyor. Gündüz üç kentin blok mermer ihracatının yıllık 650 milyon doları bulduğunu söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.