Konglomera

Konglomera doğal taş

0 42

Konglomera, değişik boyutlardaki kayaç parçalarının yuvarlaklaşmış çakılların çimentolaşmasından oluşan klastik sedimanter kayaçtır. Çakıltaşı ( konglomera ), nehir akıntıları veya deniz dalgaları nedeniyle oluşur. Silika ( SiO2 ), kalsit ( CaCO3 ) veya demir oksitten oluşan çimento maddesi kayacın çakıl aralıklarını doldurarak konglomera oluşur.

Dokularına bağlı olarak, parakonglomera ve orto konglomera olmak üzere iki tür konglomera türü tanımlanır. Parakonglomera, en az % 15 kum boyutunda veya daha küçük boyutlarda (< 2 mm ) kayacı tutan matriksi olan ve değişebilen daha büyük boyutlarda kayaç parçalarını içeren kayaçları ifade eder. Çakılları ve çimentosu sedimanter kökenlidir.

Ortokonglomera dokusu ile tanımlanır. Ortokonglomerą % 15 den az kum ve daha ince taneli parçalardan oluşan matriks ile, tane boyutu yaklaşık 256 mm. civarında olan çakıl boyutunda tanelerden oluşan kayaçtır. Çakılları magmatik kökenlidir.

Yerin derinliklerinde, çöl koşullarında alüvyal karakterde oluştuğunda fanglomera adı verilen kayaçlar meydana gelir. Metamorfizma sonucu değişimle de, konglomera meta konglomera adı verilen kayaca dönüşür.

Kaynak: Doğaltaş Atlası

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.